Anul 1990 a venit in Romania cu un iz de libertate absoluta, portile marilor companii s-au deschis lasand usa deschisa pentru toti cetatenii tarii. Imediat dupa Revolutie au inceput angajarile masive la posta si telecomunicatii, toate apartinand de Ministerul Transporturilor şi Telecomunicaţiilor, urmand ca in vara anului 1990 sa se separe in prima regie autonoma din Romania sub denumirea ROM-POST-TELECOM, cu trei activitati separate de telecomunicatii, radiocomunicatii si posta, pana la marea privatizere din 1998.
In 1998 a inceput marele drum al devalizarii cu acordul actionarilor din partea Statului Roman, sau cu concursul, depinde din ce parte privesti. Sa analizam un pic cum a fost restructurata aceasta mare companie, cu o infrastructura de invidiat, inovativa in serviciile oferite si unica e piata de telecomunicatii si cum an de an a fost restructurata si devalizata, ne intrebam unde au fost actionarii statului?
Daca facem o analiza vedem ca fata morgana a facut profit doar cand s-au vandut parti din actiuni, sau s-au schimbat actionarii majoritari. Oare reprezentantii statului, unde au fost?
Da, stiu sunt intrebari retorice, ca tot ce se intampla in minunata noastra tara, si cu toate privatizatile ,, secretizate”, prin documente emise de guvern.
In ce tara ati vazut ca o privatizare de interes national sa fie clasificata strict secret si conficential?
In anul 1998, perla coroanei a fost vandut un pachet de 35% din actiuni catre OTE (o companie facuta in Cipru un paradis fiscal), mai tarziu in 2003 pachetul de 16% usufruct a fost transferat tot catre OTE. La privatizare in 1998 si dupa pana in 2003, marea fata morgana avea o licenta de telefonie mobila, avea o companie de internet, o companie de cablu, tot ce trebuia unei mari compani sa creasca frumos.
A apropos si era mereu in Top 10 companii din Romania cu cifre de afaceri de peste 1.100 mil euro.
A venit anul marii schimbarii 2014, cand actionariatul OTE din Grecia a fost cumparat de Deitsche Telekom, si a inceput operatiunea Grupul DT, unind operatiunile fixe si mobile sub o umbrella de culoare, dar cu operatiuni separate, si de data aceasta aceeasi actionari ai statului au tacut asurzitor, si au inchis ochii la ingineriile financiare.
Unii lideri de sindicat au avut curaj sa infrunte dusmanul si au fost pedepasiti de managementul performant al companiei, pentru ca si-au facut datoria. Concret in toate reorganizariile propuse s-au impotrivit si au si argumentat, facand adrese catre toate institutiile statului, ITM, Mnisterul Comunicatiilor, Ministri si Primmistri, dar dupa ani si ani, inca asteptam raspunsuri de la acestia (la cerere putem pune la dspozitie adresele inaintate). Acei lideri au avut curajul sa reclame la CNCD abuzul managementului
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării prin Decizia nr. 150 din 06.03.2019, a sancționat cu amendă TELEKOM ROMANIA COMMUNICATIONS S.A, iar conducerea resurselor umane a primit avertisment, pentru discriminare și hărțuire, criterii de sex, atât în calitate de angajat, cât și pentru apartenența la sindicat, https://www.cncd.ro/wp-content/uploads/2020/12/hotarare-150-19.pdf
Conducerea din România preferă să plătească sume considerabile firmelor de avocatură influente, decât să-și respecte propriii angajați și să aplice regula relațiilor de muncă sau a valorilor sociale exprimate de grupul Deutsche Telekom, iar dupa vanzarea pachetului majoritar catre Orange Romania Communications in septembrie 2021, abuzul a continuat de catre acelasi management dar in alta haina portocalie a Grupul Orange.
In Raportul CSR https://www.orange.ro/docs/responsabilitate-sociala/oroc-raport-csr-indicatori-non-financiari-2021.pdf, Directorul General spune,, Respectăm pe deplin reglementările legislației românești privind munca, libertatea de asociere și contractele colective de muncă. Angajații noștri sunt membri ai organizatiilor sindicale”, dar uita sa precizeze ca nu au fost deschisi la inchierea unui conflict de drepturi, iar in 2023 justitia din Romania a dat ultima decizie la cea mai inalta instana – ICCJ:
https://www.scj.ro/738/Cautare-dosare-si-parti/?formTypeId=6&CustomQuery%5B0%5D.Key=DocketObject&CustomQuery%5B1%5D.Key=Department&CustomQuery%5B2%5D.Key=DocketNumber&CustomQuery%5B3%5D.Key=PartyName&CustomQuery%5B4%5D.Key=StartDate&CustomQuery%5B5%5D.Key=EndDate&CustomQuery%5B2%5D.Value=&CustomQuery%5B1%5D.Value=&CustomQuery%5B3%5D.Value=cristiana+matei&CustomQuery%5B0%5D.Value=&CustomQuery%5B4%5D.Value=&CustomQuery%5B5%5D.Value=.
Da, asa se intampla in Romania, in marile companii multinationale daca ai curaj, sa vorbesti in numele membrilor, esti haituit, discriminat, tratat difert in comparatie cu ,,sindicatul galben” – nu primesti salariu gratis, nu primesti bani de spatii si masina cu benzina gratis de la la comanie, dar si plimbari la tratament. Ultima plimbare a sindicatului galben a fost la tratament la Predeal in acest sfarsit de saptamana (oare a fost la sugestia administratie acesta plimbare?), unde au dezbatul cum s-a intamplat dezastrul asta, ca ei nu stiau despre acest plan, au fost luati prin surprindere.
Dar, sa revenim la marea dispinibiliizare unde 550 de posturi dispar, din care aproximativ 340 in zona tehnica.
Joi de,, Inaltarea Domnului”, a avut lor marea intalnire cu managementul companie, dupa cum a fost facuta invitatia sindicatelor (observati pluralul), urmai lucruri neplacute.
Azi la Orange am trecut la un nivel superior, daca inainte disponibilizarile veneau cu ocazia sarbatorilor de Craciun sau Paste, azi s-au rafinat si au facut anuntul de ,,Inaltarea Domnului”.
Esti chemat la o intalnire informala, fiind pus in fata unui abuz de putetre dominanta din partea managementului companiei sa semnezi un document de confidentialitate, cu penalizare de 10000 de euro, daca divulgi informatii confidentiale (pe care NU le primesti), ca sa poti participa la simulacrul de sedinta, mai mult esti certat de avocata prezenta, dna Roxana de la o mare companie de avocatura din Romania,,, Nu aveti voie sa faceti poze la prezentare!”.
Intreb primim prezentarea?
Sigur!
Asadar, inca astept sa o primesc, dar date confidentiale nu erau, mai mult gasesti cautand pe internet, decat cele prezentate la intalnire.
Surpriza, la prezentare doar formule de politete s-au spus si cat de rau o duce compania, fata de competitie, ne intrebam care competitie?… aici va las pe dvs sa intelegeti ce vreti,,Orange Romania (ORO), Vodafone, DIGI, Telekom, va las sa ghiciti unde suntem azi cei de la Orange Romania Communications (OROC).
Dupa 25 de ani de la marea privatizare, fata morgana a ajuns ,, Ciuca batailor”, cu intrastructura facuta praf de KW.
Dar actionariatul roman unde este?
Ce face?
Mai avem prezenta in bordul companiei?
Daca ne uitam la cifre https://www.risco.ro/financiare/telekom-romania-communications-s-a-cui-427320, vedem ca profit a existat doar la marile schimburi de actiuni.
Se sesizeaza cineva?
Sau ramane doar cu un gust amar?
O liniste suspecta din partea avtionarului minoritar (Statul Roman) ne intrebam, de ce tace? (M.C.).