Fie ca vorbim de partea financiara sau de orice alt aspect al vietii noastre, este bine sa ne gandim cat mai in viitor posibil si sa incercam sa prezicem ce schimbari ar putea aparea si ce s-ar putea intampla astfel incat sa fim oarecum pregtiti si sa nu fim de fiecare data luati prin surprindere. Exista cazuri in care putem sti sigur ce se va intampla maine, poimaine sau peste o saptamana dar si cazuri in care nu putem sti clar precum si cazuri in care apare ceva neasteptat indiferent de situatie.
Atunci cand alegem sa facem un imprumut la o banca, ne sunt impuse anumite conditii, una dintre acestea fiind aceea de a avea un anumit venit lunar minim, noi personal sau in total in familie. Daca in timp, ne schimbam locul de munca sau il pierdem iar echilibrul economic este perturbat, intr-un mod negativ, este bine sa ne gandim daca si in continuare putem achita taxele catre banca de la care am obtinut acel credit.
Fara indoiala ca probleme pot aparea indiferent de situatie, chiar si daca am fi cei mai pregatiti oameni de pe pamant. De aceea, exista cei la care putem cere ajutor, la care putem apela atunci cand intampinam dificultati, vorbind aici despre sistemul bancar si despre diversele aspecte ce se pot intampla pe perioada unei creditari sau atunci cand apelam la orice alt bun si serviciu financiar. Cum acum cativa ani a existat si o perioada de declin, am putea spune, in care existau numeroase neintelegeri intre banci si consumatori, a fost infiintat Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar, CSALB pe scurt, prin care sunt oferite servicii de conciliere atat consumatorilor cat si bancilor.

Desi inceputurile nu au fost atat de usoare, in timp, atat bancile cat si consumatorii au inteles ca abordarea de solutii alterntive in rezolvarea conflictelor reprezinta o alegere mult mai buna, din orice punct de vedere, decat a apela direct la instanta, o practica pe care si bancile dar si consumatorii o alegeau, asta chiar si in cazuri ceva mai minore, in care simple discutii si ajungeri la un numitor comun ar fi fost suficiente. In acest fel, in final, ambele parti ar fi obtinut termeni favorabili si de asemenea, se poate realiza o continuate a colaborarii intre acestia.
In cadrul editiei cu numarul 5 din podcasturile CSALB legate de Educatia Financiara, analistul financiar Irina Chitu ii are ca invitati pe Dana Dima – vicepresedinte BCR si Valentin Cocean – conciliator CSALB si avocat. Subiectul de discutie il reprezinta posibilitatea anticiparii problemelor financiare si buna comunicare dintre consuamtori si banci precum si rolul CSALB si imbunatatirile aduse in aceste sensuri ambelor parti.
Potrivit Danei Dima, CSALB este un pas enorm inainte iar elementul de baza ramane beneficiul pe care il au consumatorii care pot apela la o parte neutra, profesionista, care stie ce înseamnă un contract și care poate să găsească soluții în favoarea părților. BCR are peste 1000 de negocieri purtate cu clientii prin intermediul CSALB. Dorinta este de a se ajunge in partea digitala, unde ar fi mult mai usor, fara a mai fi nevoie de deplasarea fizica a partilor in diverse locatii si astfel, pierderi de timp dar si financiare.
Asa cum ne spune conciliatorul Valentin Cocean, principalul avantaj al Centrului dobândit este față de procedura clasică, aceea de rezolvare a problemelor în instanță. Daca la instanță, indiferent ce soluție se va da, o parte va rămâne nemulțumită, urmare a procedurii concilierii, teoretic ambele părți sunt mulțumite. Iar pentru ca in instanta timpul de asteptare precum si cheltuielile, semnificative, atat cei de la BCR cat si alte banci aplica acum solutii de preventie, astfel incat sa nu se ajunga in aceasta situatie. In schimb, inca de la incheierea unui contract, le sunt prezentata clientului solutiile la care poate apela atunci cand intampina dificultati sau are neclaritati.

Cum multe persoane afla din diverse surse ca se pot realiza stergeri ale intrarilor negative in Biroul de Credit, institutia in care se realizeaza consemnari ale fiecarei persoane ce obtine credite si ajunge sa aibaa un istoric negativ, prin neplata sau intarzieri, banacile ne indeamna sa nu credem in aceste lucruri, asta pentru ca doar o banca poate realiza o stergere din Biroul de Credit si ca erorile operationale sunt acum extrem de rare, ceea ce insemna ca toate informatiile prezente acolo sunt autentice si reale, exacte.
Valentin Concean ne spune ca una dintre cele mai mari greseli facute de consumatori este aceea de a se astepta la a obtine beneficii cat mai mari, practic mai mari decat ar fi normal iar daca aceste rezultate nu sunt obtinute, considera ca nu este drept. Este insa gresit sa avem mereu asteptari prea mari. Totodata, cele mai vizate solutii cautate de clienti sunt cele legate de reducerea costurilor insa si cele legate de reduceri ale dobanzii, obtinerea de perioade de gratie sau diverse compensari.
Pasii prin care CSALB poate incepe un proces de conciliere sunt simplii, incepand cu adresarea de catre client fata de centru si analizarea cererii inaintate catre banca de catre client. Este important ca un conciliator sa inteleaga exact ce isi doreste un client astfel incat sa poata gasi cele mai bune solutii. Urmatorul pas este de a contacta banca si de a incepe un dialog, intre banca si conciliator, intre conciliator si client dar si intre banca si client direct, in vederea expunerii argumentelor si gasirii solutiilor.