Multi brutari aleg aceasta metoda naturala de dospire pentru a obtine o paine gustoasa si sanatoasa. Dar cum se lucreaza corect cu maiaua? In urmatoarele randuri, gasesti tot ce trebuie sa stii. Continua sa citesti!
Ce este maiaua lichida?
Maiaua lichida este un amestec de faina si apa care fermenteaza datorita bacteriilor lactice si drojdiilor naturale. Acestea fac aluatul sa creasca in mod natural, fara sa fie nevoie de drojdie.
Dar cum lucrezi corect cu acest agent de crestere daca vrei o paine cu maia reusita?
Primul pas este sa iti faci propria maia sau sa cumperi una gata facuta. Daca te intrebi „De unde cumpar maia naturala?”, poti gasi online, la producatorii de drojdie, sau la alte brutarii.
Dar daca preferi sa faci tu maiaua, trebuie sa tii cont de cateva reguli. O reteta maia rapida presupune sa amesteci faina si apa in cantitati egale si sa o lasi sa fermenteze la temperatura camerei timp de una-doua saptamani. Trebuie sa hranesti maiaua zilnic, aruncand o parte si competand cu faina si apa. Cand observi ca aceasta incepe sa faca bule si capata un miros usor acrisor. Atunci este gata sa fie folosita.
Cum stii ca maiaua este gata de folosit?
Un test simplu este sa iei o lingurita de maia si sa o pui intr-un pahar cu apa. Daca maiaua pluteste, atunci este gata sa fie folosita.
Cand incepi sa framanti aluatul, amesteca maiaua cu faina si apa, apoi lasa aluatul sa stea putin (procesul se numeste autoliza). Aceasta ajuta faina sa absoarba apa si sa se dezvolte glutenul in mod natural. Dupa acest pas, poti adauga sarea si sa continui framantatul.
Daca nu stii exact cata maia se pune la 1kg de faina, proportiile variaza in functie de cat de activa este maiaua si de reteta pe care o folosesti. De obicei, se recomanda sa folosesti intre 100 si 300 de grame de maia pentru 1 kilogram de faina.
Deoarece maiaua lucreaza mai lent decat drojdia, procesul de dospire poate dura intre 3 si 12 ore, in functie de temperatura camerei si de cat de activa este maiaua. Temperatura mai scazuta incetineste procesul, iar una mai ridicata il accelereaza.
Cum coci painea?
Dupa ce aluatul a dospit si a crescut suficient, vine momentul sa-l modelezi si sa-l lasi la odihnit inainte de coacere. Un truc care te poate ajuta sa obtii o crusta crocanta este sa coci painea in cuptor cu abur sau sa pui un vas cu apa fierbinte in cuptor in primele 15-20 de minute de coacere.
Sfaturi practice pentru lucrul cu maiaua lichida
- Daca nu o folosesti zilnic, poti sa o pastrezi in frigider si sa o hranesti la cateva zile. Inainte sa o folosesti la copt, scoate-o din frigider si las-o sa ajunga la temperatura camerei, apoi hraneste-o si asteapta pana cand devine activa. Cel mai bine e sa faci asta cu o seara inainte sa te apuci de aluat.
- Evita sa tii maiaua in vase metalice, deoarece metalele pot afecta fermentarea.
- Fiecare maia este diferita, poti sa ajustezi cantitatile pana gasesti proportia perfecta pentru reteta ta de paine cu maia.
Daca vrei sa obtii o paine de calitate, maiaua lichida de la Lesaffre Romania este alegerea ideala. Produsul lor este 100% natural si perfect pentru brutarii care cauta un ferment autentic, fiind un agent de crestere stabil, pe care te poti baza.
Cu maiaua lichida de la Lesaffre, vei obtine o paine sanatoasa, cu o textura aerata si o crusta crocanta. Daca te intrebi de unde cumperi maia naturala, alege doar producatori de incredere!