AstraZeneca, obligată să livreze dozele de vaccin restante către UE. Se vor aplica penalități dacă nu respectă termenele

Potrivit deciziei luate de către Tribunalul de Primă Instanță de la Bruxelles, compania AstraZeneca trebuie să livreze dozele de vaccin restante într-o perioadă destul de scurtă. Instanța a venit cu un calendar concret, astfel că AstraZeneca trebuie să livreze 15 milioane de doze până pe 26 iulie, ora 09:00, 20 de milioane de doze până pe 23 august și 15 milioane de doze până la 27 septembrie.

Ce se întâmplă dacă nu se respectă calendarul

Instanța s-a gândit și la posibilitatea ca AstraZeneca să nu respecte noul calendar de livrare, așa că a decis ca în cazul în care termenele de livrare nu vor fi respectate, compania să plătească o penalizare de 10 euro pe fiecare doză care nu a fost livrată.

În acest context, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat decizia luată de către Tribunalul de Primă Instanță de la Bruxelles, spunând că aceasta confirmă poziția instituției pe care o conduce.

„AstraZeneca nu a respectat angajamentele asumate în contract. Este bine să vedem că un judecător independent confirmă acest lucru ”, a spus Ursula von der Leyen.

Acțiunile împotriva AstraZeneca au început pe 26 mai

Amintim că acțiunile legale împotriva companiei farmaceutice britanico-suedeze AstraZeneca au început pe data de 26 mai, informa la acea vreme Comisia Europeană.

Instituția a luat această decizie deoarece compania farmaceutică a încălcat contractul privind furnizarea vaccinului anti-coronavirus și pentru neprezentarea unui plan fiabil care să asigure respectarea unui calendar de livrare a dozelor.

Sursă foto: Dreamstime