Connect with us

Eveniment

Seria HUAWEI MatePad se extinde: Noua tabletă MatePad aduce performanțe și funcții multimedia mai puternice

Publicat

pe

București, 31 martie 2021 – Huawei Consumer Business Group România anunță lansarea unei noi tablete din seria HUAWEI MatePad pe piața din România. Noul dispozitiv HUAWEI MatePad, de 10,4 inci și echipat cu un chipset Kirin 820, aduce performanță și funcții multimedia de ultimă oră în viața consumatorilor. Tableta este disponibilă local în nuanța Midnight Grey și poate fi achiziționată la prețul recomandat de 1.299 lei, începând cu data de 8 aprilie 2021.

HUAWEI MatePad aduce performanțe îmbunătățite și o suită bogată de funcții multimedia. Standardul Wi-Fi 6 oferă conectivitate rapidă, iar EMUI 10.1 vine cu funcții integrate pentru toate scenariile – MeeTime și Cross Device Photo Gallery – pentru o experiență de utilizare de ultimă generație.

Ecran nou, plin de culoare

Cu design-ul FullView emblematic al seriei HUAWEI MatePad, noua tabletă de 10,4 inci oferă imagini captivante datorită ecranului cu margine subțire, aspect 16:9.6 și raport ecran-corp de 84%, o precizie uimitoare a culorilor cu suport pentru 100% din gama de culori sRGB și detalii incredibile datorită rezoluției native de 2000×1200 și densității de pixeli de 225ppi. Tehnologia HUAWEI ClariVu cu care este echipat ecranul adoptă o abordare algoritmică pentru optimizarea calității imaginii, adaptând dinamic saturația culorilor și claritatea la conținutul vizionat. În plus, ecranul HUAWEI MatePad este certificat de TÜV Rheinland pentru emisiile reduse de lumină albastră.

HUAWEI FreeBuds 4i (2)

Construită pentru viteză și performanță

Chipset-ul Kirin 820 de 7 nm al noului model HUAWEI MatePad oferă o experiență extrem de rapidă, cu un nou procesor octa-core care rulează până la 2,36 GHz pentru a face față cu succes celor mai complexe aplicații și solicitări multi-tasking. GPU-ul integrat Mali-G57 oferă performanțe fluide pentru gaming, redare video și multe altele. Un nou NPU, construit pe arhitectura Da Vinci, care oferă o performanță de calcul AI cu 73% mai mare decât generația anterioară, aduce o experiență AI mai bogată pentru orice scenariu, de la recunoașterea scenei, generarea de colaje și până la numărarea caloriilor alimentare. HUAWEI MatePad permite Wi-Fi 6 pentru o viteză maximă de descărcare a datelor de până la 2.400 Mbps pentru streaming video, fără buffer, și pentru transferuri rapide de fișiere.

HUAWEI MatePad (1)

Experiențe multimedia de ultimă oră

Sunetul bogat este reprodus fidel datorită sistemului de sunet cu 4 difuzoare, certificat de Harman Kardon și optimizat la nivelul chipset-ului pentru a permite ieșire sonoră pe mai multe canale. Noua tehnologie HUAWEI Histen 6.1 permite sunet spațial 3D și oferă utilizatorilor control complet asupra experienței lor de ascultare, cu ajutorul egalizatorului integrat. În plus, funcția Bass Booster analizează inteligent sursa și aplică optimizarea volumului și a detaliilor. Modul natural activat garantează că sunetul rămâne fidel sursei pentru a oferi o experiență de ascultare autentică.

Sinergie cu ecosistemul Huawei pentru toate scenariile

Funcția App Multiplier de pe noua tabletă HUAWEI MatePad oferă două caracteristici suplimentare. Ferestrele aplicației pot fi acum redimensionate prin glisarea separatorului în mijlocul ecranului. În plus, utilizatorii pot seta modul de afișare implicit al fiecărei aplicații compatibile cu App Multiplier. De exemplu, aplicațiile eBook acceptate pot fi acum setate în mod implicit pe ecran complet, în timp ce aplicațiile de productivitate, precum procesoarele de text, pot fi vizualizate în modul splitscreen.

În același timp, MeeTime oferă o experiență de apelare video HD cu tehnologia de optimizare a imaginii, care îmbunătățește luminozitatea în zonele întunecate, și tehnologia Super Resolution, care sporește calitatea video pentru a compensa pierderea calității imaginii atunci când conexiunea este instabilă.

Bazată pe tehnologia Huawei de distribuire a conținutului pe mai multe echipamente, Cross Device Photo Gallery le oferă utilizatorilor un mod confortabil de a-și gestiona Galeria Foto pe dispozitive Huawei diferite. Această funcție conectează toate aplicațiile Galerie înregistrate pe un ID HUAWEI și le permite utilizatorilor să acceseze toate fișierele media de pe un singur dispozitiv. Aceștia pot naviga, vizualiza și descărca rapid conținut media salvat pe alte dispozitive și, în plus, pot utiliza funcția Căutare pentru a identifica rapid o imagine sau un videoclip, indiferent de locul în care sunt salvate.

Despre Huawei Consumer Business Group

Produsele și serviciile Huawei sunt disponibile în peste 170 de țări, deservind mai mult de o treime din populația lumii. Compania deține 14 centre R&D în țări precum Statele Unite ale Americii, Germania, Suedia, Rusia, India și China. HUAWEI Consumer BG este una din cele 3 filiale ale companiei și include telefoane inteligente, computere și tablete, dispozitive purtabile și servicii cloud, etc. Cu peste 33 de ani de expertiză în domeniul telecomunicațiilor, HUAWEI oferă tehnologii inovatoare pentru consumatorii de pretutindeni.

Pentru mai multe informații, vizitați: http://consumer.huawei.com/ro

Pentru noutăți despre Huawei Consumer BG, urmăriți-ne pe:

Facebook: https://www.facebook.com/huaweimobilero/

Instagram: https://www.instagram.com/huaweimobilero/

YouTube: https://www.youtube.com/HuaweiMobilero

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Eveniment

O noua dezvaluire a ziarului Incisiv de Prahova confirmata de instanta/Un nou abuz al directorului Adrian Vaida de la Politia Locala Ploiesti este sanctionat aspru de „instantele de judecata”/Pana cand va mai ramane hartuitorul – dovedit – la comanda institutiei? – Ziarul Incisiv de Prahova

Publicat

pe

De

Este un raspuns de logica si bun simt!

Mai mult, in cele ce le vom demonstra mai jos, aceste abuzuri trebuie achitate din buzunarul propriu, asa cum ne-au transmis la redactie, peste 8.700 de locuitori ai urbei, din care, culmea, peste 65% votanti PNL!

Va vom prezenta in articolul urmator – majoritatea din acestea.

La data de 14.04.2021, ziarul Incisiv de Prahova publica articolul “Dezvaluirile ziarului Incisiv de Prahova confirmate de instanta/Politist local dat afara ilegal de tandemul Adrian Vaida – Adrian Dobre – reaincadrat in functie cu acordarea drepturilor banesti”.

Am precizat in acest articol ca, acum cca an de zile catava site-uri de casa ale eternului director interimar al Politiei Locale Ploiesti titrau cum politistul local Cazan Moise Mirel era dat afara.

Noi am dezvaluit ca este un abuz grosolan si am prezentat si inregistrari audio care relevau ca Adrain Dobre a solicitat acest lucru iar eternul “ghiocel” (Adrian Vaida)  a executat, dar ILEGAL!

A “executat” prost printr-o Comisie de Disciplina ilegala.

“Admite recursul. Caseaza sentinta recurata si rejudecand admite cerere de chemare in judecata si anuleaza DECIZIA 10/27.01.2020 (N.R- Decizia ilegala emisa de abuzivul Adrian Vaida).

OBLIGA la reincadrarea in functie si ACORDAREA drepturilor banesti cuvenite. DEFINITIVA!”.

Situatia de fapt, fara sa mai reamintim ca sub stralucita sa coordonare si datorita managementului sau stralucit, concediile medicale ale angajaților Poliției Locale au fost decontate ilegal din bugetul instituției, adică din cel local (a se citi din taxele și impozitele ploieștenilor):

Am dezvaluit cu probe si inregistrari audio ca, la data de 12.09.2019, in cadrul sedintei cu Politia Locala tinuta de primarul PNL Adrian Dobre la sala de sedinte de 500 de locuri de la Consiliului Judetean Prahova, „stapanul” a ordonat sanctionarea unui politist local deoarece a „patat imaginea primariei si institutiei”.
La nivelul Politiei Locale Ploiesti exista o Comisie de Disciplina, legal constituita, prin decizia nr 548/15.09.2017, in conformitate cu art 27 alin 2 din HCL 62/2015 privind aprobarea Regulamentului de Organizare si Functionare al Politiei Locale Ploiesti.
Exista o problema majora si in ulimul timp membrii din aceasta comise nu mai raspundeau „comenzilor” de executie venite de la Adrian Vaida pentru „fetisurile” sale si/sau de la primarul Adrian Dobre.
Pentru a schimba comisia de disciplina care nu mai raspundea la „comenzi”, la „rugamintea” lui Vaida, sindicatul Politiei Locale Ploiesti „Mihai Viteazul” emite o adresa (1534/19.09.2019) exact la 7 (sapte) zile de la solicitarea lui Dobre (de sanctionare a politistului local) pentru schimbarea membrului din partea sa.
Ulterior, Adrian Vaida, prietenul procurorului Negulescu Mircea a infiintat „ilegal” –necontestata de o instanta, dar tot ilegal – o alta comisie de disciplina si cu aceasta ocazie a  incercat sa isi termine „fetisurile” cu contestatarii sai din „fabrica”.
Astfel, la doua saptamani de la ordinul primit de la „stapan” (in data de 12.09.2019 in sedinta sus mentionata), Adrian Vaida emite decizia nr 321/04.10.2019 prin care infiinteaza de la sine putere o alta comisie de disciplina, cu incalcarea flagranta a prevederilor art 4 alin 3 din HG 1344/2007 privind normele de organizare si functionare a comisiilor de disciplina .
Am dezvaluit ca in aceasta decizie se stipuleaza in fals ca toti membrii din vechea comisie de disciplina si-au dat demisiile, fapt nereal si am precizat ca detinem declaratii inregistrate audio in care membrii din Comisia de Disciplina infiintata legal prin decizia nr 548/15.09.2017 precizeaza ca nu si-au dat demisia si nu au stiut ca nu mai fac parte din Comisia de Disciplina si/sau ca s-a infiintat o alta comisie de disciplina!
Totodata, am dezvaluit cum seful Politiei Locale Ploiesti sfidează legea, bunul simţ si inteligența functionarilor publici din subordine.
„Liniștea de dinaintea furtunii”…

Politistul local (propus a fi sanctionat de o comisia de disciplina „impartiala” si infiintata abuziv si ilegal) a „executat” un ordin al unui superior (inlocuitorul sefului de birou) si a parasit traseul si locatia unde era repartizat. Reaminitim ca seful biroului i-a intocmit referat de comisie, cu toate ca stia de ordinul inlocuitorului sau asa cum stiau si toti membrii „impartiali” din comisia de disciplina condusa cu „onor” de fostul secretar PMP Prahova, masonul Bogdan Petrescu.
In autoturismul de serviciu la „comiterea” sanctiunii contraventionale nu existau doar doi politisti locali ci patru politisti locali.
Spre stupoarea noastra, investigatia releva ca s-a luat o singura „declaratie” doar de la politistul local aflat in dreapta soferului si nu si de la politistii locali aflati pe bancheta din spate, tocmai pentru a se musamaliza alte abateri disciplinare ale sefilor ierarhici. Politistii locali din spatele conducatorului auto au fost invizibili pentru „impartiala” comisie de disciplina.

Curat – murdar Coane Adrian Vaida- PROSTIE si SERVILISM pe fata

Cand sefi superiori din Politia Locala Ploiesti au facut testul etilotest, la „mascatii” aflati in timpoul servicului, Adrian Vaida nu a luat nicio masura, chiar daca acestia au refuzat testul si erau sub inflenta Zeului Bachus.

Chiar si aceasta Comisie de Disciplina infiintata „ilegal” de Adrian Vaida (precizam ca nu a fost contestata de justitie, dar tot ILEGALA este infiintata pentru a elimina contestatarii printului amorez Adrian Vaida), NU a avut curajul sa ii desfaca contractul de munca politstului local Cazan Mirel, aceasta dand o decizie de sanctiune pe un an de zile pentru politistul local in culpa- fara vina!

Dar, amorezul – hartruitor „ghiocel” Adrian Vaida- eternul sef interimar al Politiei Locale Ploiesti – a vrut sa ii demonstreze primarului PNL de la aceea data – Adrian Dobre – ca este un bun „ghiocel” ce trebuie mentinut in functie, schimband ilegal si abuziv decizia Comisiei de Disciplina si de la sine putere a trecut desfacerea contractului de munca.

Mai mult, politistul local Cazan Mirel daca ramanea cu sanctiunea pe un an de zile de sanctionare (si aceea ilegala) NU avea de gand si in intentie sa actioneze in instatna institutia, pentru ca mai avea doi ani de zile pana la penise.

Asa, prin abuzul personal si asumat al sefului interimar Adrian Vaida, nu a a mai avut alta cale decat sa actioneze in instanta aceasta decizie ilegala si abuziva, mai ales ca are doi copii la faculatee si- acum doar un an pana la pensie, cu sprijinul hartuitorului sau.

Deci, morala pentru primar: Daca abuzivul Adrian Vaida NU intorcea decizia (si aia ilegala) a Comisiei de Disciplina de sanctionare pe un an de zile a politistului local Cazan Mirel – la desfacerea contractului de munca- NU EXISTA UN PREJUDICIU al bugetului local, DECIZIE ILEGALA asumata si semnata doar de Adrian Vaida.

Este destul de limpede pentru primarul actual sau sa mai revenim cu o schema? (in afara inregistrarilor audio, etc. Oricum, din cate am aflat se lasa si cu o plangere penala de toata frumusetea impotriva abuzivului Adrian Vaida- si, acum nu mai este la butoane procurorul „Portocala” sa il utilizeze in divesre dosare penale sub acoperire pentru a ii asigura protectia in instanta- ca pana acum. Dans! Cine se inscrie si vrea sa participe?).

Speram ca primarul (Andrei Volosevici) in functie, sa gaseasca o modalitate legala si la indemana, de a recupera din acesti bani (peste 80.000 ron, cu tot cu indexari) din buzunarul abuzivului Adrian Vaida, NU din banii contribuabililor si din taxele noastre, bani cuveniti prin instanta politistului local abuzat – Mirel Cazan! Vom reveni. (Cristina T.).

Dezvaluirile ziarului Incisiv de Prahova confirmate de instanta/Politist local dat afara ilegal de tandemul Adrian Vaida – Adrian Dobre – reaincadrat in functie cu acordarea drepturilor banesti

Cel mai mare scandal din Politia Locala Ploiesti de la infiintare pana in prezent și o incercare disperata de mușamalizare pe măsură/Despre aceasta „impartialitate” oare stie Adrian Vaida? Adrian Dobre stie ce face?

 

 

Luați-vă popcornul și asistati la circ/Primarul PNL Adrian Dobre si seful Politiei Locale Ploiesti au furat startul si ne ofera circ inainte de campania electorala

Seful Politiei Locale Ploiesti – prietenul procurorului Negulescu Mircea – sfidează legea, bunul simţ si inteligența functionarilor publici din subordine

 

Citeste in continuare

Eveniment

Samsung lansează Galaxy M12 și continuă să extindă portofoliul și ecosistemul Galaxy

Publicat

pe

Noul Samsung Galaxy M12 aduce mai multă productivitate zilnică, ajutat de bateria sa de lungă durată de 5000 mAh, care oferă o experiență modernă pe seria M.

București, România – 19 aprilie 2021 – Samsung Electronics Co., Ltd a anunțat lansarea noului Galaxy M12 în Europa. După succesul pe care l-au avut Galaxy M11 și Galaxy M21 în 2020, Samsung continuă să ofere specificații de top la un preț accesibil, punând la dispoziție unele dintre cele mai mari upgrade-uri disponibile în acest moment în oferta de produse a seriei M din acest an. Galaxy M12 vine echipat cu un display Infinity-V uimitor, o rată de refresh ridicată de 90Hz, un procesor puternic susținut de o baterie masivă de 5000 mAh pentru o durată de viață extinsă a bateriei.

SM_A125_Galaxy-A12_Blue_Back_R30 (1)

 „De la lansarea sa în 2019, seria Galaxy M a fost concepută pentru a susține nevoile utilizatorilor de pretutindeni. Cea mai nouă completare a acestei serii, Galaxy M12, este concepută pentru a inspira viața tinerilor noștri utilizatori. Bateria mare de 5000 mAh dispune de o tehnologie de încărcare rapidă adaptivă pentru a oferi o durată de viață extinsă a bateriei. Galaxy M12 va stabili cu adevărat un etalon în această categorie de prețuri la nivel de experiențe puternice.”, a declarat Tiberiu Dobre, head of IM Division Samsung Electronics România şi Bulgaria.

Performanță pentru întreaga zi

Alimentat de un procesor Octa-core de 2.0 GHz, Galaxy M12 asigură performanțe optimizate. Procesorul eficient din punct de vedere energetic oferă o utilizare rapidă, multitasking fluid și un consum redus de energie în timpul navigării sau utilizării mai multor aplicații.

SM_A125_Galaxy-A12_Blue_Back (1)

Reîncărcarea bateriei

Galaxy M12 vine cu o baterie masivă de 5000 mAh și cu un încărcător rapid de 15W, care permite o utilizare lipsită de grija încărcării frecvente. Alături de tehnologia Adaptive Fast Charging, bateria noului Galaxy M12 se va încarca până la 100% în cel mai scurt timp.

Display conceput după nevoile utilizatorilor

Galaxy M12 aduce o îmbunătățire semnificativă a display-ului, printr-o rată de refresh ridicată de 90Hz. Odată cu noul display HD+ Infinity-V de 6.5”, pasionații maratoanelor de filme și seriale se pot bucura acum de conținutul preferat chiar și în deplasare. Indiferent dacă vorbim de jocuri, filme, seriale sau social media, raportul de aspect 20:9 împreună cu suportul Dolby Atmos® integrat pe căștile cu fir și Bluetooth oferă un sunet incredibil și o experiență de vizionare cinematografică.

SM_A125_Galaxy-A12_Blue_Rside

Surprinderea imaginilor la o calitate uimitoare

Galaxy M12 dispune de cea mai bună setare a camerei Quad pentru a răspunde nevoii utilizatorilor de a surprinde momente importante. Pe partea din spate, Galaxy M12 vine echipat cu o cameră principală configurată cu o rezoluție înaltă de 48MP. Obiectivul ultra-wide de 5MP prezintă un câmp vizual ultra-larg de 123 de grade care adaugă mai multă perspectivă imaginilor, în timp ce obiectivul macro de 2MP realizează fotografii detaliate în prim-plan. Camera de adâncime de 2MP oferă fotografii uimitoare de tip portret, astfel încât uilizatorii să poată surprinde momente frumoase în doar câteva secunde.

Design unic

Galaxy M12 prezintă o nuanță atractivă, un finisaj mat și curbe netede, oferind o aderență confortabilă în timpul vizionării filmelor sau emisiunilor preferate.

Experiență adaptată nevoilor utilizatorilor

Vine cu Android 11 și permite One UI Core pentru o vizualizare și o interacțiune fără probleme. Galaxy M12 permite, de asemenea, servicii premium Samsung, precum: Samsung Health, aplicațiile Galaxy și Smart Switch pentru o experiență Galaxy completă.

 

Disponibilitate

Noul Galaxy M12 va fi disponibil începând cu finalul lunii aprilie. Pentru mai multe informații despre Samsung Galaxy M12 vizitați www.samsung.com/ro/smartphones/all-smartphones/?galaxy-m.

Despre Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung Electronics Co., Ltd. inspiră oamenii și creează viitorul prin tehnologii și idei. Compania redefinește lumea televizoarelor, pe cea a smartphone-urilor, a dispozitivelor wearables, a tabletelor, a electrocasnicelor digitale, a sistemelor de rețea și memorie și a ecranelor profesionale. Pentru cele mai noi informații, vizitați Samsung Newsroom la http://news.samsung.com.

Specificații
Display Dimensiune 6.5” HD+ TFT (90Hz)
Rezoluție
Display Infinity V-Cut
Camera Spate 48MP / 5MP (Ultra Wide)
2MP (Macro) / 2MP (Depth)
Față 8MP (F2.2)
Procesor Exynos850
(Octa Core 2.0GHz)
Memorie RAM  4 GB
ROM  64 / 128GB
Micro SD
Baterie Capacitate 5,000mAh
(Standard)
Încărcare 15W
(Adaptive Fast Charging)
Dimensiune 164 x 75.9 x 9.7 / 212g
Altele Amprentă digitală montată lateral, tip C.

Citeste in continuare

Eveniment

10 secrete despre costumele din game of thrones accesorii cumparate de pe e-bay si costume copiate de fanii serialului – Ziarul Incisiv de Prahova

Publicat

pe

De

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Oameni. De toate vîrstele. De toate condițiile. Oameni foarte tineri. Oameni la maturitate. Oameni ce se îndreaptă, maiestuos, spre vîrsta a treia. Oamenii senectuții, oamenii care nu mai au ce pierde. Doar viața.

Sînt, toți, oamenii de lîngă noi. Pot fi părinții noștri, colegii din anii de școală, sau foștii colegi de serviciu, pot fi rude, pot fi doar oamenii pe care i-am cunoscut întîmplător pe stradă, în metrou, în concediu, sau în peregrinări pe alte meleaguri, sau la un tîrg de carte, într-o expoziție sau un muzeu, sau tîrg de antichități, sau într-o vizită.

Oameni. Oameni pentru care, la fel ca și pentru noi, timpul nu s-a oprit. Încă. Sînt cei care vor și mai pot să fie activi, sînt cei care nu se abandonează, sînt cei care doresc să-și prelungească viața activă.

Dar sînt și oamenii pe care, fără să ne dăm seama, cîndva, destul de repede, nu o să-i mai vedem.

O să întrebăm, cînd va fi prea tîrziu, unde sînt? Ne vom mira, atunci cînd vom afla că nu mai sînt și abia atunci, poate, vom suferi că nu i-am prețuit cît ar fi trebuit să o facem, că nu le-am ascultat istoriile, că am trecut pe lîngă ei, uneori fără să-i observăm. Vom mai suferi și pentru că nu le-am acultat sfaturile, sau că nu am reținut niciodată titlurile cărților ce le stăteau întotdeauna pe noptieră și că am aruncat într-un pod întunecos tot ce a rămas din viața ce a fost cîndva a lor, dar și a noastră.

Oameni. Oameni pe care, astăzi, nimeni nu-i mai observă, aceiași oameni pe care, nu cu multă vreme în urmă, lumea îi cultiva, îi curta, le aducea osanale, îi lăuda exagerat și necuviincios, nu necuvenit, pentru că, făcîndu-le plecăciuni mincinoase, cultivîndu-i, doreau, meschin, să obțină ceva de la ei: o promovare, un salariu mai bun, un loc mai călduț, o aducere în prim-planul instituțional sau social, o intermediere sau intervenție, o mică și nevinovată influență, sau cine știe cîte altele. Cu alte cuvinte, aveau nevoie de ceva. Sau de cineva.

Acum, cînd vremurile s-au schimbat, cînd cei de atunci au devenit, doar din pricina vîrstei, foști, nu-i mai caută aproape nimeni. Doar puțini. Doar acei care nu au uitat, pentru că nu pot să uite, doar acei pentru care valoarea unui om nu se corelează matematic, precis și rece, cu vîrsta sau cu funcția, ci cu ceea ce au realizat pentru cei din jur, pentru profesia lor, pentru familie și pentru cei năpăstuiți de soartă, pentru bătrîni, pentru pensionari, pentru copiii abandonați, pentru femeile singure agresate de bărbați ”puternici”, la fel cum nu se corelează nici cu starea materială, ci doar cu morala, cu credința, cu dragostea pentru cei din jur.

Nici măcar fizionomia, acum, sigur, modificată de arșițele sau gerurile vieții, nu poate șterge la acești, pe nedrept, uitați sau foști, limpezimea privirii, sclipirea de inteligență, aura care înnobilează chipul înconjurat de nimbul alb, mai frumos și mai nobil decît oricare chip prelucrat de chimia laboratoarelor de înfrumusețare.

Noblețea părului alb, finețea atitudinii, dinstincția, rafinamentul educației, acuratețea și farmecul limbajului, spontaneitatea și cultura profundă, la care numai școala temeinică de altădată și apoi lecturile la fel de profunde și de temeinice te trimit, e drept, doar dacă ai ochi să vezi, spre universuri nebănuite, sau dorite, sperate, așteptate, și de-a dreptul incredibile, într-o lume murdară, ce uită prea repede și care aruncă la o ladă imaginară a inutilităților, suflete.

Oameni. Oamenii de lîngă noi, oamenii pe care aproape nimeni nu-i mai vede. Li se uită sau li se neagă trecutul. Sînt considerați, de către unii, expirați. Un cuvînt urît, prea urît pentru a-l asocia omului. Li s-au uitat meritele, le sînt aruncate în derizoriu realizările profesionale, atitudinile, reacțiile, chiar și riscurile, atunci cînd au avut curajul să nu accepte, să se împotrivească. Se ironizează dizidența lor autentică, acum, cînd este ușor să o faci, acum, cînd poți spune orice, acum, cînd poți nega orice, deși la acea vreme împotrivirea tacită sau manifestă, publică, avea conotații diferite de cea actuală, ale așa-zisei pseudodizidențe, aducătoare astăzi doar de profit și vizibilitate publică, nicidecum de respectabilitate.

Dar cine le neagă? Oamenii fără omenie, tocmai profitorii pozițiilor lor de altădată, tocmai cei care au fost ajutați și, ca nemernicia să le fie completă, tocmai cei care nu au realizat mare lucru, cei care au parcurs profesional trasee marcate de cei pe care acum încearcă să-i trimită în derizoriu, să le minimalizeze riscurile, realizările, viața profesională și, uneori, chiar și viața personală.

Oameni. Am întîlnit astfel de oameni speciali. Oameni pe care-i stimez, oameni care merită mult, mult mai mult decît li se oferă. În planul recunoașterii. Cît despre recompensele materiale, pe care statul, în sărăcia, dar și în disprețul lui, le dă acestor oameni, ele nu fac decît să umilească, așa cum, în general, sînt umiliți cei care, din cauza vîrstei, au ieșit forțat din viața activă.

Oameni. Oamenii care, în vremurile de altădată, au condus instituțiile, „întreprinderile socialiste” ale vremurilor, alții care au reprezentat țara în organisme internaționale, alții care au dezvoltat cercetarea și învățămîntul universitar românesc, mulți care au creat presa din care, mai apoi, au fost recrutați viitori cronicari, liderii de opinie de astăzi.

Au mai fost artiști plastici, scriitori, muzicieni, actori. Unii au făcut compromisuri. Puțini, probabil, din convingeri politice. Unii doar pentru a le merge mai bine, alții din lașitate, alții, însă, pentru a fi lăsați în pace să creeze operele ce nu ar fi fost create dacă șicanele, obstacolele ideologice, poate, le-ar fi stat în față. Dar toți, absolut toți au obținut realizări notabile pentru țară.

Acum sînt uitați. Ba, mai mult, le sînt aruncate în derizoriu realizările, sînt huliți, sînt ironizați, se fac glume mizerabile despre ceea ce, la vremea respectivă, au fost dizidențe autentice, a fost curaj, a fost verticalitate.

Oameni. Am cunoscut astfel de oameni. Îi iubesc. Îi stimez. Îi cultiv, atît cîtă putere îmi dau și îmi permit sănătatea, mediul relativ ostil, încă, în care relaționăm, într-o societate anomică, după mai mult de 30 de ani de cînd s-a vrut un alt mod de organizare socială.

Am cunoscut bărbați puternici din această stirpe. Dar am cunoscut și femei puternice. Am cunoscut femei cărora trebuia să te adresezi cu condescendență, utilizînd apelativul Doamnă, chiar și atunci cînd vremurile te obligau să le spui „tovarășă”. Erau, însă, din multe puncte de vedere, tovarășe. Tovarășele noastre de viață, de serviciu, de…

Dar noi le spuneam și atunci Doamne. Meritau. Erau Doamnele în fața cărora trebuia să-ți pleci capul. Și o făceam atunci, la fel cum o facem și acum, ori de cîte ori viața ne oferă prilejul.

Am cunoscut de-a lungul anilor Domni și Doamne proveniți din din lumea celor simpli, oamenii pe care i-am prețuit și pe care-i respect, pe care i-am admirat și continui să o fac și acum, deși de ani s-au retras în singurătate, refuzînd să mai accepte implicarea sau atragerea în capcanele politice ale unora sau altora.

Lecturile bune și continue, pasiunea neostoită pentru informare, preocuparea neimpusă pentru actualizare în tot ceea ce este astăzi important pentru oameni, apoi acceptarea izolării, determinată de imposibilitatea de a comunica sau de a avea alături parteneri de conversație, interlocutori potriviți măsurii sale, fac și astăzi din acești Oameni remarcabili foarte plăcuți și interesanți parteneri de dialog, în compania căruia timpul fuge mult prea repede.

Lecturile lor sînt și acum excelente, la zi, la fel ca și periodicele pe care se străduiesc cu banii drămuiți să le procure într-o lume ce începe să se piardă, în care intelectualii nu mai contează demult, în care sărăcia a îndepărtat pe oamenii de preocupări care, altădată, făceau mîndria locurilor.

Ei, în schimb, nu au renunțat. Nu s-au abandonat. Continuă să fie egali cu ei înșiși, așa cum s-au străduit să fie mereu, continuă să fie prezenți într-o lume, astăzi risipitoare, care, vai, aparent, nu mai are nevoie de ei, într-o lume tristă, ce și-a abandonat valorile, respectabilitatea, demnitatea, cinstea, patriotismul și, ceea ce este cel mai grav, morala.

Oameni. Oamenii de lîngă noi. Oamenii abandonați de o societate bolnavă, de o societate ce aruncă, paradoxal, în derizoriu calitatea de „bătrîn”, pentru că, se știe, orice societate, de-a lungul veacurilor, și-a prețuit „bătrînii”, înțelepții. Ei erau instanțele care cenzurau deciziile celor mai tineri și mai impetuoși, mai nerăbdători să decidă, fără o judecată profundă. Și tocmai pentru a nu greși și nu a produce victime erau chemați bătrînii înțelepți să judece și să decidă. Astăzi sînt marginali într-o societate anomică ce nu-i prețuiește. Li se stabilesc, discriminatoriu, măsuri, chipurile, de protecție, li se gestionează cu obrăznicie și cu nesimțire, fără a-i consulta, timpul, orele cînd pot ieși din casă, cînd își pot scoate la plimbare tovarășul necuvîntător, singurul care, poate, le-a mai rămas. Au devenit povară pentru un buget sărăcit, sînt amenințați zilnic cu calculări și recalculări de pensii, cu majorări mincinoase, li  se interzice să mai activeze acolo unde expertiza lor poate aduce încă foloase, sînt abandonați de copiii plecați cît au văzut cu ochii în speranța unui trai mai bun. Nu mai au valoare de întrebuințare. Au devenit paria într-o țară în care au pus decisiv umărul și mintea la construcția ei. Circulă în vorbirea curentă o butadă, cum că „cine nu are un bătrîni, să-i cumpere”. Noi îi avem. Cînd ne vom decide să le dăm respectul ce li se cuvine?

Oameni. Oamenii de lîngă noi. Pe lîngă care trecem fără să-i vedem…

Citeste in continuare

Parteneri

Ultimile stiri locale

Eveniment5 ore inainte

O noua dezvaluire a ziarului Incisiv de Prahova confirmata de instanta/Un nou abuz al directorului Adrian Vaida de la Politia Locala Ploiesti este sanctionat aspru de „instantele de judecata”/Pana cand va mai ramane hartuitorul – dovedit – la comanda institutiei? – Ziarul Incisiv de Prahova

Este un raspuns de logica si bun simt! Mai mult, in cele ce le vom demonstra mai jos, aceste abuzuri...

Eveniment18 ore inainte

Samsung lansează Galaxy M12 și continuă să extindă portofoliul și ecosistemul Galaxy

Noul Samsung Galaxy M12 aduce mai multă productivitate zilnică, ajutat de bateria sa de lungă durată de 5000 mAh, care...

Știri din județ19 ore inainte

Cum se utilizează un presostat pentru pompa de alimentare cu apă

Automatizarea unui sistem independent de alimentare cu apă este imposibilă fără utilizarea unui sensor de presiune. Dispozitivul sensibil va acționa...

EvenimentO zi inainte

10 secrete despre costumele din game of thrones accesorii cumparate de pe e-bay si costume copiate de fanii serialului – Ziarul Incisiv de Prahova

Distribuie pe rețelele tale sociale: Oameni. De toate vîrstele. De toate condițiile. Oameni foarte tineri. Oameni la maturitate. Oameni ce...

Știri din județ2 zile inainte

Cărți și table de scris

Trebuie să cumperi cărți sub formă de hârtie, să citești urmărind cu un creion și să faci note constante pe...

Social2 zile inainte

Chanel prezinta noua colectie de moda, in memoria lui Karl Lagerfeld. Aparitii de senzatie pe cele mai mari scene de modeling din lume!

Virginie Viard, noua directoare de creatie a brandului Chanel a prezentat zilele trecute prima colectie Chanel de dupa moartea regretatului...

Eveniment2 zile inainte

10 secrete despre costumele din game of thrones accesorii cumparate de pe e-bay si costume copiate de fanii serialului

Pornind de la minunata manta cu blana a lui Jon Snow si pana la paltonul extraordinar a lui Daenerys Targayien,...

Turism2 zile inainte

Șorțul profesional de bucătărie

  Șorțul de bucătărie joacă un rol foarte important în bucătărie, indiferent dacă ești bucătar sau pasionat de gătit. Te protejează...

Eveniment2 zile inainte

„Ambele plângeri penale post-amenințare au fost/sunt făcute pentru a-mi afla sursele „/Aviz unor infractori din IPJ Prahova care practica aceeasi metoda, e drept – inca – Nu pe penal! – Ziarul Incisiv de Prahova

Compania a fost recunoscută pentru creativitatea în materie de design, menită să inspire și să îmbunătățească stilul de viață al...

Exclusiv4 zile inainte

Fitnessmetabolic, antrenorul tau personal de acasa

Pandemia ne-a afectat pe toți! Periodic au fost închise activitățile restaurantelor, sălilor de cinema, sălilor de fitness  și a altor...

Eveniment4 zile inainte

Refuzatii (devoalati) ai lui Ciolos sunt buni pentru Citu (Andrei Baciu)/Refuzatii (devoalati) ai lui Citu, sunt buni pentru Ciolos (Vlad Voiculescu). – Ziarul Incisiv de Prahova

Compania a fost recunoscută pentru creativitatea în materie de design, menită să inspire și să îmbunătățească stilul de viață al...

Uncategorized5 zile inainte

CELE MAI BUNE APLICATII CULINARE PE CARE TOTI BUCATARII AR TREBUI SA LE AIBA!

Pentru unele persoane bucataria este un loc unde isi petrec timpul relaxandu-se prin gatit. Pentru altii este de fapt un...

Eveniment5 zile inainte

Samsung Electronics câștigă 71 de premii iF Design

Compania a fost recunoscută pentru creativitatea în materie de design, menită să inspire și să îmbunătățească stilul de viață al...

Eveniment5 zile inainte

Stoica Ion – directorul S.C. Brazi Industrial Parc S.A. Negoieşti Negoieşti – face jocul crimei organizate pentru a acapara incineratoriul atat de necesar mafiei gunoaielor, prin ilegalitati si inventii. – Ziarul Incisiv de Prahova

Aflăm din ce în ce mai multe detalii (cu probe, documente si inregistrari audio/video)  despre ce   s-a întâmplat si se...

Cultură5 zile inainte

Sub conducerea directorului Remus Grigorescu, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea este aproape de Românii de pretutindeni

Remus Grigorescu este un economist de top, profesor la Universitatea „Constantin Brâncoveanu”, care în prezent ocupă postul de Director la...

Afaceri5 zile inainte

Cauți persoane care împrumută bani?

Sărbătorile sunt pe cale să apară în scurt timp, ai o mulțime de lucruri de făcut și o lista întreagă...

Știrile Săptămânii