Consiliul Local Ploiești a adoptat, în cadrul unei ședințe ordinare, proiectul de hotărâre privind reabilitarea nocturnei de la stadionul “Ilie Oană”.
Potrivit documentație care a stat la baza proiectului de Hotărâre votat de aleșii locali, soluția este potrivită pentru rezolvarea problemelor, după ce a fost analizată și varianta efectuării unor reparații la actuala instalație.
Documentația Tehnică de Avizare a Lucrărilor de Intervenție privind instalația de nocturnă arată că lucrările ar trebui să dureze 11 luni și să coste aproximativ 2,7 milioane de lei, fără TVA. Ele vor presupune înlocuirea instalației actuale cu una nouă și care să respecte cerințele FRF și UEFA. Prin același proiect s-ar asigura alimentarea instalației de iluminat prin două tablouri electrice dotate cu echipament modern.
Instalaţia de nocturnă de pe arena „Ilie Oană”, montată în urmă cu 11 ani, odată cu realizarea noului stadion, urmează să fie modernizată, printr-un proiect derulat de administraţia ploieşteană în parteneriat cu autorităţile judeţene.
Discutat de câteva săptămâni, parteneriatul urmează să fie semnat în curând. Consiliul Local Ploieşti va dezbate în şedinţa de marţi proiectul de asociere. Conform acestuia, valoarea totală a investiţiei pentru refacerea nocturnei este de 3.160.580 de lei, din care cea mai mare parte urmează să fie suportată de Consiliul Judeţean.
Astfel, conform parteneriatului propus, Primăria Ploieşti va plăti doar 500.000 de lei, iar Consiliul Judeţean va suporta diferenţa de puţin peste 2,66 milioane.
Modernizarea stadionului “Ilie Oană”, o scurgere de bani?/Nocturna e bună și are doar 4 becuri arse!
Stadionul “Ilie Oana” din Ploiesti, gazda unor meciuri memorabile, precum Petrolul-Liverpool 3-1, din turul I al Cupei Campionilor 1966, a intrat intr-un proces de demolare partiala, in anul 2009. Doar terenul de joc si tribuna 0, renovata in 2007, au ramas neatinse de buldozere. Dupa doua saptamani, s-au demolat deja cateva sectoare din tribuna I, toata peluza I si toata tribuna a II-a.
Cauza demolarilor a explicat-o, pentru gsp.ro, managerul clubului Petrolul, fostul fotbalist si antrenor Valeriu Rachita. „Arena era intr-o stare avansata de degradare, iar gradul de periculozitate pentru suporteri era ridicat. De aceea nu primeam avizul din partea Federatiei. Si-asa, din cele 14.000 de locuri disponibile, la meci puteau asista maximum 6.000 de oameni. Asta pentru ca peluza de la tabela era inchisa, iar in peluza a II-a si la tribuna a II-a se intra cu restrictie. Bine ca nu s-a intamplat o tragedie pana acum!”, a zis Rachita.
„Pana la finalizarea noii arene, care speram sa fie la finalul lui 2010, avem doua variante. Fie vom juca tot aici, daca vom primi acceptul Comisiei de a evolua cu o tribuna de 800 de locuri, fie pe Conpet, un stadion aflat la marginea orasului”, a adaugat oficialul prahovenilor, care a precizat apoi ca este exclus ca Petrolul sa joace pe stadionul Astrei.
Pe acelasi amplasament va fi construit un stadion ultramodern, iar denumirea va fi aceeasi.
Prezentul si viitorul stadionului „Ilie Oana”:
– demolarea partiala a inceput pe 14 decembrie si va dura pana la inceputul lunii februarie
– singurul sector care va ramane este tribuna 0, renovata in 2007, plus suprafata de joc
– suma cu care o firma bacauana a castigat licitatia de demolare este de 120.000 de euro, de 3 ori mai mica decat cea de pornire
– va disparea pista de atletism
– se va monta instalatie de nocturna
– peste 10 milioane de euro este suma prevazuta a fi alocata din bugetul Primariei pentru constructia noii arene
– 15.500 de locuri va avea noul stadion, fata de 14.000 cat avea in prezent, dintre care doar 6.000 erau functionale, se preciza la aceea data.
O piedica in calea uitarii
Vazand expunerea de „MOTIVE” a domnului primar Andrei Volosevici si Raportul de Specialitate al Directiei Tehnic Investitii, prin care se propune aprobarea Studiului de Fezabilitate si a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investitii „Refacere Stadion Ilie Oana” Ploiesti, strada Stadionului nr 26, Consiliul Local Ploiesti a aprobat Hotararea nr 274.
In Raportul de Specialitate se stipuleaza, in clar:
„Reabilitarea stadionului se va face astfel incat lucrarile ce se vor executa sa aiba drept finalitate incadrarea constructiei si a DOTARILOR aferente in normele FIFA – UEFA, asigurandu-se functionalitatea stadionului pentru CEL PUTIN 50 de ANI”.
Apasati pe sageata:
274_24.08.2009_sf_stadion
Reconstrucția stadionului a avut loc în perioada 2010-2012, iar firma Alpine Bau a cîștigat licitația cu o ofertă de 11 milioane de euro. Un preț rezonabil, la acea vreme. Numai că, prin două acte adiționale, prețul a ajuns la 17 milioane de euro.
Deși Primăria Ploiești contractase un credit bancar pentru a finaliza investiţia, nu a plătit facturile la timp. Constructorul a dat în judecată Primăria Ploieşti şi a câştigat penalităţi în valoare de un milion de euro, sumă plătită din bugetul local în anul 2014.
După câteva luni, Alpine Bau, constructorul stadionului, a intrat în procedură de insolvenţă, iar administratorul judiciar al companiei a intentat un nou proces Primăriei Ploieşti solicitând alte penalităţi în valoare de 7 milioane de lei (peste 1,5 milioane euro). Și acest proces a fost pierdut de autoritățile locale ploieștene, iar bugetul local a fost văduvit de încă o sumă importantă.
În fapt, firma Alpine Bau a emis mai multe facturi către Primăria Ploiești, facturi neplătite la termen de municipalitate. Se întâmpla în anul 2012, iar gurile rele susțin că facturile urmau a fi plătite după ce Andrei Volosevici ar fi câștigat al doilea mandat de primar al Ploieștiului. În 2012, Volosevici a pierdut lupta electorală în fața lui Iulian Bădescu, facturile buclucașe au fost pitite în sertare, în așa fel încât Alpine Bau a câștigat penalități uriașe fără vreo șansă de a pierde respectivele procese.
Cu alte cuvinte, stadionul anunțat că va costa doar 11 milioane de euro, a costat în final peste 20 de milioane, dintr-o înțelegere tacită a băieților deștepți.
La licitaţia pentru construirea stradionului firma româno-germană Baupartener a oferit un preţ cu două milioane mai mic decât al celor de la Alpine Bau.
Nemţii au fost descalificaţi pe motiv că inginerul şef al proiectului era cetăţean ungar şi avea facultatea făcută în patru ani, în Ungaria, şi nu în cinci cum era în România!
La contestaţie au fost depuse documente din care rezulta clar că Alpine Bau era implicată în fapte grave de corupţie în Germania.
Comisia de licitaţie a Primăriei Ploieşti a fost „oarbă” şi a motivat că nu interesează Ploieştiul problemele din Germania, şi asta deşi România era membră UE.
Șefa comisiei de licitație de la acea dată era viceprimărița de atunci, Cătălina Bozianu, în prezent președinte al PMP Prahova și o apropiată a lui Traian Băsescu. De altfel, Bozianu a semnat cele mai dubioase licitații, deoarece timp de patru ani, Andrei Volosevici (primar la acel moment și actual edil șef al Ploieștiului) refuza să semneze contractele care i-ar fi putut crea probleme.
Nu ne vom referi in acest articol cum Hotararea nr 274 a fost modificata prin Hotararea nr 82 si nici cum se face ca stadionul trebuia să coste, iniţial, 11,5 milioane de euro, dar cu suplimentări s-a ajuns la 17,5 milioane de euro. Aici sunt multe de scris si dezavaluit, la DNA existand inca pe rol o disjungere din acest dosar din care nu lipseste constructorul Alpine Bau, penalitatile obtinute prin neplata voita a unor facturi (poate recunoasteti „modelul” Veolia”) si/sau denuntul si plangerea efectuata de Capra…(denunt pe care il vom publica foarte curand).
Apasati pe sageata:
082_23.03.2010_stadion
Ne vom referi strict la nocturna care a costat peste 530.000 de euro si care, conform Raportului de Specialitate „incadrarea constructiei si a DOTARILOR aferente in normele FIFA – UEFA, asigurandu-se functionalitatea stadionului pentru CEL PUTIN 50 de ANI”.
Anunțul a fost făcut de CSM Ploiești, administratorul stadionului ”Ilie Oană”.
”În calitate de administrator al stadionului “Ilie Oană”, Clubul Sportiv Municipal Ploieşti a finalizat demersurile privind obţinerea Certificatului de Securitate pentru următorii doi ani, astfel că arena îndeplineşte toate criteriile necesare pentru organizarea de meciuri oficiale în sezoanele competiţionale 2022-2023 şi 2023-2024.
Certificatul de Securitate se reînnoieşte din doi în doi ani şi, chiar dacă acesta expira la finalul actualului sezon competitional, CSM Ploieşti a demarat din timp procedura de prelungire, întrucât documentul îi este necesar clubului Petrolul Ploieşti la dosarul de licenţiere pentru ediţia de campionat 2022-2023.
Certificatul implică avize de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Expert tehnic autorizat pentru instalaţia de nocturnă, Electrica, Direcţia de Sănătate Publică şi Jandarmerie.
Redeschis în septembrie 2011, Stadionul “Ilie Oană” are acreditare de categoria UEFA 4 şi va putea găzdui în continuare inclusiv meciuri internaţionale organizate sub egida Federaţiei Române de Fotbal sau a Uniunii Europene de Fotbal Asociaţie”, a informat CSM Ploiești la 15 martie.

În afară de patru becuri arse, nocturna actuală nu ar avea nicio problemă, însă administratorul stadionului, CSM Ploiești, a reușit să obțină o ”hârtie” din partea unei companii de profil, cum că aceasta nu mai este conformă cu standardele din zilele noastre. O nocturnă inaugurată în urmă cu 11 ani! Informația că la Ploiești se vrea schimbarea nocturnei a surprins chiar și reprezentanții EAD, deținătorii de drepturi TV din Liga 1 și Liga 2, care au un cuvânt greu de spus la omologarea stadioanelor.
Cei interesați direct de aceste modernizări au pus la pachet cu nocturna, pentru a avea cheluieli și mai mari, și schimbarea unor scaune la Tribuna O și Tribuna I.

Fostul fotbalist Vivi Răchită, consilier la Primăria Ploiești (consilier si/sau antrenor fara echipa ca nu mai intelegem nimic din contractul de cascadorii rasului depus de Rachita intr-o instanta, pe civil) și cel care se ocupă de arena prahoveană, a explicat ce se va rezolva în timp rapid la stadionul din localitate, inca din 21.01.2021!!!!
„Se va schimba nocturna la arena ploieșteană, vom trece pe leduri. Va fi cea mai puternică nocturnă din România și consumul foarte redus, vor fi 2260 lucși”, a declarat Vivi Răchită pentru ProSport.
Se încearcă și regazonarea stadionului după luna septembrie, motiv pentru care Petrolul ar putea disputa mai multe meciuri pe un alt teren.
”Am refuzat o șpagă de 500 de mii de euro ca să fac stadionul ăsta că era programat altul! M-am ocupat de el de la caietul de sarcini până la construcția lui, am fost pe baricade, pe șantier.
L-am construit într-un an de zile. Nu știu dacă există cel mai ieftin preț din lume, dar a costat 1065 de euro per loc inclusiv TVA. E cu grad UEFA 4, ceea ce înseamnă meciuri oficiale pentru echipa națională, cu 15 070 de locuri, cu 2000 de lucși, cu încălzire, cu degivrare.
Iar gazonul nu a fost schimbat niciodată! Acum 4 ani a expirat termenul gazonului, dar noi l-am prin mentenanță l-am păstrat la standarde UEFA deși au jucat multe echipe, Voluntari, Chindia, Sepsi, Petrolul, echipa națională.
Suntem pe plus, dar acum nu mai avem voie să se joace mai mult de 4 ore pe săptămână.
Ca să fac o comparație stadionul a costat mai puțin decât acoperișul de la Arena Națională,” a precizat Vivi Răchită la emisiunea Liga Digisport.
Tot in tonul celor cele declarate de eternul Vivi Răchită la emisiunea Liga Digisport
Mentenanța gazonului cu o firmă înființată peste noapte
Imediat după angajarea lui Valeriu Răchită la CSM Ploiești, pe postul de consilier al directorului general (post care nu a existat niciodată în organigrama clubului), a fost schimbată firma care asigura mentenanța gazonului de pe stadionul Ilie Oană.
Astfel, firma care se ocupa de mentenanța gazonului încă de la începtul reconstruirii stadionului Ilie Oană a fost înlocuită cu o firmă înființată cu fix o lună înaintea semnării contractului cu CSM Ploiești.

Conform informațiilor publice, SC Verde Ornamental SRL a fost înființată în plină pandemie, în data de 19 mai 2020. Peste două săptămâni de la înregistrarea firmei semnează cu CSM Ploiești contractul pentru asigurarea mentenanței gazonului de pe stradionul Ilie Oană. Contractul a fost atribuit direct, fără nicio procedură transparentă și fără nicio altă explicație. În mod normal, un astfel de contract (câteva zeci de mii de euro anual) ar trebui încredințat unei firme cu o experiență relevantă în domeniu, cu recomandări venite de la clienții anteriori, dar în cazul SC Verde Ornament SRL nu a fost nevoie de astfel de documente.
Mai mult, în luna septembrie 2021, reprezentantul Verde Ornament informează conducerea CSM Ploiești că durata de viață a gazonului de pe stadionul ploieștean este expirată de patru ani și că ar trebui înlocuit… Iar în lipsa înlocuirii complete a gazonului, fiecare mentenanță scoate din visteria CSM Ploiești, minim 40.000 de euro anual.

Și pentru că stadionul trebuie menținut și întreținut cu bani mulți, se vorbește acum despre înlocuirea scaunelor de pe arena ploieșteană, pe motiv că cele existente sunt decolorate din cauza fenomenelor meteo.
Conform unor surse va urma înlocuirea scaunelor de pe Ilie Oană, schimbarea gazonului și modernizarea tabelelor electronice de marcaj. Despre scaune deja a răsuflat informația că a fost contactată o firmă de la Oradea, iar prețul unui scaun ar urma să fie în jurul sumei de 30 de euro/bucata!
Ca o concluzie, templul fotbalului ploieștean a devenit vaca de muls a baietilor deștepți care au găsit o modalitate de a sifona niște bani publici fără ca vreo autoritate a statului să îi deranjeze. Nu de alta, dar cine vine să numere firele de iarbă înlocuite (pe hârtie) sau cine cântărește fertilizatorii folosiți pentru îngrijirea gazonului…
O alta concluzie amara ar fi ca iar consilierii locali si consilierii din Consiliul Judetean Prahova sunt utilizati pe post de paravan si ca o modalitate de a se sifona niște bani publici. Vom reveni. (Cristina T.).